maandag 11 november 2013

Reis naar Koerdistan: één grote les gastvrijheid

Deze Avantareis vond plaats van 19-26 oktober 2013, startte in Oost Turkije (in Batman), bracht ons naar Noord Irak (het Koerdische gebied) en eindigde opnieuw in Batman (in Koerdisch Turkije).


Een geweldig theehuis in Zakho (Noord Irak)

Voorafgaand aan de reis bereikten ons berichten over onrust in plaatsen waar wij kwamen, zoals over Mydiat, waar we het eerste weekend zouden verblijven: 
en over Irak: 

Zoals vaak bij reizen naar onbekendere bestemmingen kan de berichtgeving hierover tot verkeerde conclusies leiden. De goede berichten bereiken vaak niet het nieuws. Daarom door middel van deze blog een goed bericht over een mooie reis in een mooi en uitzonderlijk gastvrij gebied.

De hiernavolgende tekst is met toestemming integraal overgenomen van de schrijfster en reisgenoot Petra van Dam. Petra bedankt! 

Koerdistan is een gebied in veelbewogen landen. Mensen die denken aan Irak denken al snel aan bommen. Denk je aan Syrië, dan gaan je gedachten als snel uit naar een gifgasaanval en miljoenen vluchtelingen. Helaas is dit allemaal waar en hebben wij ook iets mogen zien van de Syrische vluchtelingen in Koerdisch Turkije en Irak. Het is jammer genoeg vaak wel zo dat het nieuws alleen de negatieve kanten van een land laat zien. Wij mochten gelukkig met Avanta een heel andere kant van het land Irak, maar ook van Turkije zien. Mooie en gastvrije landen met vriendelijke en behulpzame mensen. Van deze mensen kunnen wij nog een hoop leren!


Onze reis startte in het Turkse plaatsje Midyat, waar wij het weekend verbleven. Nadat wij heerlijk gegeten hadden in een restaurant, werden wij uitgenodigd door de restauranteigenaar voor een typisch Koerdische bruiloft. Uiteraard kon een danslesje vooraf niet ontbreken. 


Na de grens met Irak overgestoken te zijn, kwamen we uiteindelijk in Zakho. Hier werden we door verschillende mensen aangesproken die Engels,  Duits of Nederlands konden. Door een aardige Duitssprekende man werden we de stad rondgeleid en kwamen we bij een oude brug. Hier troffen wij twee Nederlandse mannen die op bezoek waren bij hun vader (en zijn 2e vrouw). Uiteraard werden we uitgenodigd voor een kop koffie. Een tocht door de bergen mocht niet ontbreken (incl. kampvuur) en ook het pretpark, het etentje en uiteindelijk het slapen niet.


Op dinsdag besloten we naar Duhok te gaan. Na hier thee te hebben gedronken, zijn we al snel doorgereisd naar het christelijke dorpje Al Qosh. Omdat het etenstijd was hebben we eerst een restaurant gezocht en hebben we hier de weg gevraagd naar de synagoge. Hier was een vriendelijke man die met ons mee liep, het stadje door. Onderweg hebben we bij vriendelijke mensen een kop thee gedronken, waar de muziek uiteindelijk niet mocht  ontbreken. Nadat we bij het klooster waren geweest, waarvandaan we een super uitzicht hadden, gingen we weer terug naar het dorpje. Hier waren ze al druk bezig met het regelen van een slaapplek voor ons en hebben we uiteindelijk bij iemand in een prachtige villa geslapen.



Het liep tegen de middag toen we woensdag in Erbil aankwamen. Na de citadel bezocht te hebben, 


gegeten te hebben en de moskee (naar vb van blauwe moskee in Istanbul) bezocht te hebben, kwamen we op de terugweg langs een huis waar ze spelletjes aan het doen waren. Hier werden we op de thee genodigd en deden we ook gezellig een potje rummikub. Na de overvloedige lunch is besloten om ’s avonds thee te drinken met iets lekkers. Dit is uiteindelijk baklava geworden, wat we hebben genuttigd op een sfeervol plein met allemaal verlichte fonteinen.




Op donderdag hebben wij een Syrisch vluchtelingenkamp iets buiten Erbil bezocht. Een indrukwekkend kamp waar ongeveer 12.000 vluchtelingen verbleven. Van veel mensen die we spraken hoorden we dat ze bang waren voor de winter. Het kamp ligt in een dal en met regen en sneeuw zou er een hoop water de tenten binnen kunnen stromen.  




De rest van de dag hebben we besteed aan reizen, een mooie tocht door de bergen. ’s Avonds kwamen we weer aan in Zakho, waar we één van de aardige Nederlandse mannen ontmoetten die ons nog meenam om iets te drinken. 
Op vrijdag zijn we weer de grens overgegaan naar Turkije en hebben we voornamelijk gereisd. Onderweg zijn we nog gestopt bij een oud klooster en een mooi uitzichtpunt. 
  

 Uiteindelijk zijn we in Batman aangekomen. Na nog  een gezellige avond en afscheid genomen te hebben van al een aantal mensen was er dan toch een einde gekomen aan deze reis. Zaterdag zou (bijna) iedereen al op verschillende tijden terugreizen. Sommige mensen hadden zaterdag nog de tijd om in Istanbul rond te kijken.
Kortom een geweldige reis in een mooi land, met een gezellige groep, vriendelijke/gastvrije mensen en een super reisleider.

maandag 14 oktober 2013

Zomer 2013 ~ Noord India, Nepal en Zuid India ~ met als toetje Moskou

Ik loop een beetje achter met mijn blog, wat natuurlijk niet de bedoeling is, maar het gevolg van de komst van mijn kleine pukje die nu al op de eerste plaats staat. Voordat ik a.s. vrijdag naar Turks en Iraaks Koerdistan hoop te vertrekken, waar ik ook over hoop te bloggen, daarom eerst nog een korte (foto)-impressie van de reis die ik van de zomer heb gemaakt naar Noord India (gedeelte Ladakh), Nepal (omgeving Kathmandu), Varanasi (India) en Zuid India (kust in Tamil Nadu). Met als toetje een paar dagen Moskou.


De reis duurde alles bij elkaar een kleine 5 weken. De eerste 2 weken waren we met z'n tienen in Noord India. Vanuit Delhi gingen we met busvervoer naar het uiterste noorden, naar de stad Leh in Ladakh. Een reis van ruim 1000 km, met een reistijd van 18u, die begint op 237m en eindigt op 3500m, waarbij onderweg passen van >5000 meter worden gepasseerd. 
Bekende plaatsen onderweg zijn Manali en Keylong, waar wij dan ook stopten om de acclimatiseren en een mooie wandeling te maken. Vanuit Leh maakten we een driedaagse trektocht door de Himalaya. Daarna vlogen we vanuit Leh weer terug naar Delhi, waar een deel van de groep (3 mensen, snif..) ons moesten verlaten, en waar 3 nieuwe frisse reizigers zich bij de groep voegden. Opnieuw met z'n tienen vervolgden we onze reis, met een vlucht naar Kathmandu in Nepal.
Na een paar dagen Nepal vervolgen we onze reis per bus weer terug naar India. Een hoogtepunt van de reis is het bezoek aan Varanassi aan de rivier de Ganges. Helaas moeten we ook nu weer afscheid nemen van reisgenoten, vier groepsgenoten zetten we af op het vliegveld in Varanassi en met z'n zessen vliegen we door naar Chennai in het zuiden van India, voor het laatste deel van de reis. Dit deel leidt ons langs de kust van Zuid India. We komen op het uiterste zuidelijke puntje van dit grote land. Op dit deel van de reis reizen we ook een aantal keer met de trein, een hele belevenis. Tenslotte vliegen we terug van Thiruvananthapuram naar Delhi.
Vanuit Delhi reizen we via Moskou terug. Ik blijf in Moskou achter om me met een vriendin aan te sluiten bij een andere Avantagroep voor nog een paar mooie dagen. De anderen gaan naar huis..

Deel 1 van de reis: Ladakh

De weg van Delhi naar Manali is een echte truckers road.

Een tussenstop op de route.

De eerste Indiase rijsttafel.

Manali ligt prachtig in de bergen.

Na een paar dagen kijk je niet meer op van andere weggebruikers.

Manali is een plaatsje waar veel Israëliërs naar toe gaan, om bij te komen na hun dienstplicht.

Op de wandeling in de omgeving van Manali kwamen we langs een prachtig dorpje..

.. waar iedereen druk bezig was met de dagelijkse rituelen.

Wasdag.

En route.

We vervolgden onze weg naar Keylong, de wegen werden slechter..

.. en het uitzicht mooier..

..al zullen deze mensen daar niet veel van gezien hebben.

In Keylong vierde ik mijn 37e verjaardag!

En maakten we een prachtige wandeling; passeren was soms moeilijk.

We kwamen langs een oud klooster..

.. dat mooi gelegen was..

.. en waar we een interessant gesprek hadden met een Franse boeddhistische non en waar we ook nog gastvrij werden onthaald op een welkome maaltijd.

We vervolgden de weg van Keylong naar Leh, deze was spectaculair, 

met duidelijke instructies voor mannen

en vrouwen.

's Werelds een na hoogste pas, Taglangla op 5326 meter.

Hoogteziektes en andere kwaaltjes brachten ons bij de apotheker in Leh.

Vanuit Leh maakten we een mooie driedaagse wandeltocht.

De valleien waren groen

en bewoond.

Vrachtvervoer.

We overnachtten in homestays..

.. waar we veel te zien hadden.

De tocht was echt een hoogtepunt van de reis!

Deel II van de reis: Nepal en Varanassi (in India)


In Kathmandu waren we te gast bij Nederlanders die zich inzetten voor het onderwijs in Nepal. Ze runden een soort Pabo en  vertelden ons van alles over het onderwijs in Nepal.
We gingen per fiets naar de oude stad Bhaktapur.

Deze stad is werelderfgoed. 

Met de nachtbus vertrokken we richting Varanassi.

Na de nachtbus volgde een dagbus. De kilo's vliegen eraf zo te zien!

Tijdens zulke ritten valt er altijd wel wat te praten, te zien, etc.

Varanassi, de heilige stad van de Hindoes aan de Ganges, is niet te beschrijven, alleen te beleven.

Er vond een groot festival plaats, ter ere van de oppergod Shiva.

Duizenden pelgrims putten water uit de Ganges om dit barrevoets naar een 30 km verderop gelegen tempel te brengen.

Deel III van de reis: Zuid India

Relaxte visserdorpjes.

Talrijke leuke restaurantjes.



Vervoer in het zuiden veelal per trein.
Leuke gesprekken op het strand.
Gezonde drankjes.

Een natuurlijke douche.

De gedachtenis aan Mahatma Ghandi.

Volop vereerd in India.

Bij het Ghandi museum in Delhi.

Deel IV van de/mijn reis: Moskou

Het Rode Plein

Wat oude bekenden..

Een bijzondere ontmoeting.

St. Basil's Kathedraal op het Rode Plein

Eén van de zeven Stalintorens.

Het Kremlin


The end..