dinsdag 26 maart 2013

Antiek toerisme ~ Egypte in 2013

"De nacht over zee was windstille en zaliglijk zilverlouter na de gloeiende
gloor van de dag en de grote quadrireem gleed gelijkmatig zacht voort, als
over een meer, onder een wijd firmament van sterren. Rondom de ovale zee
was de ijle einder zuiver getrokken, en op deze wijde wereld waren alleen
de sterren en was het schip."

Zo begint het boek Antiek toerisme, geschreven voor Louis Couperus in 1911. In dit boek laat Couperus het oude Egypte, van zoveel eeuwen terug, herleven. Zonder zelf ooit in Egypte geweest te zijn, beschrijft hij met behulp van het werk van oude schrijvers en van historische atlassen, 'hoe in de Oudheid toeristen reisden en sightseeing deden langs den heiligen Nijl'. 

Couperus’ historische roman uit 1911
Ik wist niet van het bestaan van het boekje af, maar vlak nadat ik had toegezegd de reis naar Egypte te gaan leiden, kwam ik het tegen op een boekenkraam, tijdens een lunch-wandeling  in Rotterdam. Omdat het boekje er zo mooi uit ziet, was ik meteen verkocht. De voorkant heeft hele mooie kleuren en mooie afbeeldingen. En, als je het open slaat, is het alsof je door het mooie taalgebruik zo de Oudheid binnenstapt. Hoewel Couperus erg veel fantasie gebruikt als het gaat om de verhaallijn, vertelt het boekje toch iets over de cultuur in Egypte in de 1e eeuw na Christus. Het verhaal in het kort:

De rijke Romein Publius Sabinus Lucius heeft een slavin,
Ilia, die tevens z’n geliefde is. Zij verdwijnt en Lucius blijft radeloos
achter. Dat noopt de rijke Romein ertoe een tocht door Egypte te maken die
hem langs waarzegsters, orakels en priesters voert 
Overal stelt hij de vraag: waar is mijn geliefde Ilia? Maar uiteindelijk blijft hij met lege
handen achter. Hoewel: Lucius komt tot inzicht als een nieuw meisje zich
aandient, Kora. Zijn verdriet om het verlies van Ilia verhindert hem
gelukkig te zijn met haar. "Is het geluk niet vroom zich te schikken onder 
zijn Noodlot?"

Lucius ging naar Egypte, op zoek naar de waarheid en op zoek naar de liefde. De liefde vond hij niet, maar wel het geluk, door zich vroom te schikken in zijn lot. 

In het huidige Egypte, wordt er ook flink gezocht naar de waarheid, maar de Arabische lente lijkt vooralsnog weinig(en) geluk gebracht te hebben. Het toerisme is nagenoeg stil komen te liggen en nog onlangs werd in delen van het land de noodtoestand afgekondigd.  Er is veel onvrede. In de periode april-juni zullen er weer verkiezingen zijn. Ik hoop dat we wat mensen zullen spreken die ons over hun leven op dit moment kunnen vertellen, en over wat zij van de toekomst van hun land verwachten.

Demonstraties in Egypte tegen Morsi, maart 2013
Demonstraties op het Taghrir plein, januari 2012

Wat gaan we doen?

Net als Lucius, de jonge rijke Romein, hopen wij sight seeing te gaan doen langs de rivier de Nijl.  
Na al die eeuwen, spreekt de rivier nog steeds tot de verbeelding. Egypte wordt het geschenk van de Nijl genoemd. De Nijl stroomt door Egypte, van zuid naar noord. Vanwege de stroomrichting, wordt het Noorden wel Lower Egypt genoemd en het Zuiden Upper Egypt.  

kaartje Egypte en de Nijl
Het is de bedoeling om deze reis in Upper Egypt te starten. We vliegen naar Aswan in het Zuiden, en vandaar uit gaan we nog wat zuidelijker, naar de tempels van Abu Simbel, die in de 13e eeuw door Ramses II in de rotsen zijn uitgehakt. 

Het is bijzonder dat deze tempels nog te bezichtigen zijn, om twee redenen:

1* De tempels zijn een keer verplaatst! Namelijk, toen de Aswandam in de Nijl werd aangelegd, waardoor het Nassermeer ontstond. De tempels moesten hiervoor wijken.  
2* We weten maar nooit, hoe lang de Moslimbroeders de heidense tempels nog goedkeuren. Lees: http://www.franklinterhorst.nl/Moslimextremisten%20willen%20piramides%20Egypte%20vernietigen.htm. 

Abu Simbel
Een andere reden om naar Aswan te gaan is, omdat daar de Nijl het mooist is. We gaan de Nijl hier echt beleven.

mooiste stukje van de Nijl, bij Aswan
Vanuit Aswan zullen we richting het Noorden, naar Luxor reizen. Luxor was vroeger Thebe, de hoofdstad van Upper Egypt. Er zijn dan ook veel bezienswaardigheden, zoals de Vallei der Koningen, waar het dodenmasker van Toetanchamon is gevonden.

Toetanchamon, nu ook in Nederland te zien:
http://www.amsterdamexpo.nl/nu-te-zien/
We zullen veel ruines zien, van indrukwekkende tempels. In Luxor bijvoorbeeld Luxor Tempel en Karnak Tempel.

De tempel van Luxor in de kleuren die het waarschijnlijk oorspronkelijk heeft gehad.

We hopen lekker te genieten van de omgeving van Luxor, voor we weer naar Cairo reizen, waar de bekendste en oudste bouwwerken ons nog wachten: de piramiden van Gizeh.

File:Gizeh Cheops Chephren BW 1.jpg
Sinds mensenheugenis dagen de piramiden op het Gizeh-plateau in Egypte de mensheid uit. Hoe zijn ze gebouwd, door wie, wanneer precies en vooral waarom?"

Onze reis door de Oudheid en in de tijd, zal na een week weer voorbij zijn. Ik hoop dat we het land zullen verlaten met veel nieuwe bagage; kennis over het verleden en het heden, en veel mooie herinneringen aan dit bijzondere land. En natuurlijk heerlijk uitgerust van een week vakantie, zon en buitenlucht!

Ancient Egypt, here we come!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten