zondag 15 februari 2015

Best value destination 2015, Tunisia!

Tunesië, het land waar de Arabische revolutie begon.. Volgens een bericht van Lonely Planet de nummer 1 bestemming voor 2015!

Brightly coloured tiles in blue, yellow and green cover the interior of an open-roofed mosque building in Tunisia.
Volgens Lonely Planet: the number 1 best value destination for 2015, Tunisia!

Na dit bericht (nee hoor, eerlijk gezegd daarvoor al..) gelijk de backpack maar klaar gezet..  Ben benieuwd naar de historische en culturele hoogtepunten van dit land en natuurlijk ook naar de keuken..

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is t/m 10 mei een tentoonstelling te zien over Carthago, de derde stad van het Romeinse rijk.

Carthago werd rond de 9e eeuw v.Chr. gesticht door de Feniciers. Na de verovering door de Romeinen groeide de plaats zo'n tweeduizend jaar geleden uit tot de derde stad van het Romeinse rijk, na Rome en Alexandrië. Carthago lag aan de kust van het huidige Tunesië. Het was eeuwenlang een van de spraakmakendste handels -en havensteden van de oudheid.

http://www.rmo.nl/tentoonstellingen/carthago/geschiedenis-van-carthago


Kerkvader Augustinus
Augustinus
Verder kennen wij Carthago natuurlijk van... de grote kerkvader Augustinus. Augustinus ging hier naar school en schopte het tot docent retorica. Augustinus wordt wel de best bekende figuur uit de hele oudheid genoemd. Augustinus werd in 354 geboren in Thagaste, Algerije, in het grensgebied met het huidige Tunesië. Van zijn 16e tot zijn 29e beleeft hij in Carthago turbulente jaren. Daarna vertrekt hij naar Milaan, waar zijn bekering plaatsvindt. Na het overlijden van zijn moeder gaat hij terug naar Algerije, waar hij in Hippo bisschop wordt.
De geschiedenis van het christendom in Tunesië gaat ver terug. In Carthago (foto) studeerde onder meer de kerkvader Augustinus. Foto RD
Het christendom is door de komst van de Islam bijna volledig uit Tunesië verdwenen. Er zijn nog maar een paar honderd etnische, Tunesische christenen. In totaal zijn er zo'n 25.000 christenen, veelal afkomstig uit andere Afrikaanse landen. Na de Jasmijnrevolutie in 2011 zien de kerken in Tunesië echter een toenemende openheid onder de bevolking voor het christelijke geloof. Zie hier een mooi filmpje over de situatie:
http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/tunesiers_geinteresseerd_in_boodschap_kerk_1_635395

Uiteraard zie ik er naar uit om Carthago te bezoeken. Daarnaast lijkt het me heerlijk om over de souks (Arabische marktjes) te slenteren en aan het einde van de dag in een hammam (Arabisch badhuis) voor een heerlijke massage te kiezen... En natuurlijk het lekkere eten uit te proberen... couscous met lamsvlees, briks (driehoekige loempia's gevuld met ei of tonijn), verse vis, heerlijke wijn, of één van de vele nagerechten zoals baklava.

Geurige couscous..
Tot slot nog een paar kaartjes:

Vanaf Amsterdam is het minder dan 3 uur (rechtstreeks) vliegen naar Tunis.

http://www.metransparent.com/spip.php?article17107

Afbeeldingsresultaat voor tunesie bezienswaardigheden
Heel warm is het er nog niet hoor..


Geen opmerkingen:

Een reactie posten