dinsdag 23 januari 2018

Brunei

Het is nu tijd om iets over Brunei - bij daglicht - te gaan schrijven. Ik zal eerst een kaartje laten zien, waarop te zien is waar dit landje ligt. Brunei is heel klein, er wonen minder dan 500.000 mensen. Het is een sultanaat, een absolute monarchie zonder politieke partijen. Het bestaat al sinds de 14e eeuw. Het is een totaal ander land dan waar we tot nu toe geweest zijn.



Het land is voor 90% islamitisch en voor 10% christelijk. Christenen/kerken worden streng gecontroleerd of ze hun geloof niet uitdragen. Op zondag zijn we naar de St. Andreas Anglican Church geweest. Best wel bijzonder als je bedenkt dat in vrijheid geloven in dit land niet gewoon is. Er waren veel Aziaten (Zuid-Koreanen schat ik in) en ook Bruneiers. Er zijn elke zondagochtend twee diensten, om 7.45u en om 10u. Om 10u zat de kerk vol. Er was een open en vriendelijke sfeer. De dienst ging over (salvation-, sabbath-, and surrendering) rust. We hebben er maar een rustig dagje van gemaakt.

Koffie na de kerk

Zadok heeft geluk, hij krijgt zomaar een helikopter kado van een winkeleigenaar!

De eigenaar van ons hostel, Vladimir, een Macedoniër, was onze gids bij de bezichtiging van de hoofdstad, Bandar Seri Begawan. Hij had een mooi programma voor ons:
's Ochtends: de twee nationale moskeeën: Jame' Asr Hassanil Bolkiah en Sultan Omar Ali Saifuddin. Daarna het Maritieme museum, de oudste opgravingen van Brunei en het Royal Regalia museum.
's Middags: een tocht over de rivier (krokodillen en proboscis apen spotten), een bezoek aan de night food market, de zonsondergang bij het Empire hotel (sultans hotel) en een ritje langs Jerudong Park (playground) - sultans kado voor zijn geliefde. Hij liet ons plekjes zien waar je normaal niet zo snel komt. Hij was heel enthousiast.

Jame' Asr Hassanil Bolkiah






Sultan Omar Ali Saifuddin









Het Maritieme Museum


Skelet is van een walvis

Bij de oudste opgravingen


Graf van de derde sultan

Bij de Koninklijke Regalia: voorwerpen en geschenken ter gelegenheid van de kroning van de sultan.




Naar de boot

Met Vladimir

En een Duitse jongen

Onderweg: een fotoshoot van een huwelijk

En.. een krokodil!

Kijk!

Onderweg: water village

Night food market

Durian! Erg lekker volgens de locals, het stinkt enorm!

Zadok's playground

In Empire hotel


De achtertuin van Empire hotel






Zonsondergang 

Zadok en ik

De sultans playground


Een enorme ring








Geen opmerkingen:

Een reactie posten